"Buğday meselesi memleket meselesi"

Sağlık Haber Giriş: 21.12.2023 10:58 Son Güncelleme: 21.12.2023 10:59
Türk mutfağının baş aktörlerinden buğday binlerce yıldır bizi besliyor. Ancak en çok tartışılan gıdaların da başında geliyor. Gelin buğday meselesine yakından bakalım.

Buğday, Anadolu'da binlerce yıldır toplulukların sofralarında yer alan önemli bir besindir. Kavılca, siyez, karakılçık, üveyik ve kunduru, günümüzde kullanılan atalık buğday türlerindendir. Ancak, birçok kişi için buğday denildiğinde akla beyaz un yapımında kullanılan ithal buğday ve olası zararları gelmektedir. Hacı Bayram-ı Veli Üniversitesi Öğretim Görevlisi, araştırmacı-yazar Asuman Kerkez ile buğdayın sağlık, kültür ve beslenme açısından önemini ve yaşanan tartışmaları konuştuk.

Kerkez'e göre, Anadolu'da binlerce yıldır tüketilen yerli buğday ile ithal buğday türlerini birbirinden ayırmak önemlidir. Şekerli ve beyaz un içeren gıdaları tüketmemek şartıyla atalık buğdayların kullanılabileceğini belirtiyor. Ancak, ülkemizde yetişen buğdaya rağmen ithal buğday tercihinin sektör taleplerinden kaynaklandığını vurgulayarak, sağlıklı beslenme amacıyla atalık buğdayların kullanılmasını öneriyor.

Glütensiz beslenmenin sadece çölyak hastaları ve glüten intoleransı olanlar için uygun olduğunu belirten Kerkez, genel olarak buğdayın sağlıklı bir besin olduğunu ifade ediyor. Glütensiz diyetin herkes için uygun olmadığını ve buğdayın çeşitli besin öğelerini içerdiğini söylüyor. Beslenme tercihlerinin kişisel ihtiyaçlara ve sağlık durumuna uygun şekilde yapılması gerektiğini vurguluyor.

Ayrıca, ekşi mayalı ekmek tüketiminin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Kerkez, bu ekmeğin fermantasyon sürecinin vücut için faydalı olduğunu açıklıyor. Beyaz ekmeğin glisemik indeksinin yüksek olduğunu ve yerine tam buğday ekmeği gibi alternatiflerin tercih edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Buğdayın sofralardan kaldırılmasının kültür kaybına neden olabileceğine dikkat çeken Kerkez, buğdayın binlerce yıldır kültürümüzde önemli bir yer tuttuğunu ve çeşitli geleneksel yiyeceklerin buğday üzerine kurulu olduğunu belirtiyor. Farklı beslenme tarzları arasındaki ayrımın insanları bir araya getirmekte zorluk çıkardığını ve kültürün kaybolmaya başladığını ifade ediyor.

Bu söyleşi, buğdayın beslenme, sağlık ve kültür bağlamındaki önemine dair çeşitli açıklamalar içermektedir.

Kaynak: TRT Haber